СРБСКИ СУВЕНИРИ

ДОБРО НАМ ДОШЛИ!

     
+ Ценовник
         

СРБСКИ СУВЕНИРИ - аутентичност једног народа на брдовитом Балкану - то је лепота традиционалног живљења, Хришћанске и домаћинске СРБСКЕ породице. Радост венчања, рађања и крштења, радост припремања и прослављања Крсне славе и свакодневно гостопоримство.

Ношење крсног знамења на прсима , писање ћириличним писмом – очување је енергије нашег слова, сађење босиљка, пшенице, жита, мешење славског колача, чување шкриња са дединим опанком и антеријом и бакино либаде са сукњом од морантика и избледелим сликама које буде сећања.

Свирање фруле кроз ливаде, наздрављање ракијом том СРБСКОМ РАДОСНИЦОМ и благосиљање ВИНОМ – ВЕСЕЛИЦОМ, тим чудесним пурпурним напитком на трпези љубави – АГАПЕ.

Штрикане, вежене и хеклане рукотворине трудољубиве СРБКИЊИЦЕ је миље и ћилим србијанског шара предивне Божије земље.

Добродошли у ШАРМАНТНИ И РАДОСНИ кутак нашег града у ДУХОВНЕ РАДОСТИ.

Аутентичност СРБИЈЕ сaкупљена је на једном месту у старој СРБСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ граду КРУШЕВЦУ у ВИДОВДАНСКОЈ УЛИЦИ 99 на огњишту старом преко  200 година. Дочека ћемо Вас молитвено, раздрагано, с' љубављу детињег срца која прожима и позива добродошлицом и РАДОСНО – СЕРАФИМСКИ, све Вас поздравља срдачним поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ, РАДОСТИ МОЈА!

У ДУХОВНИМ РАДОСТИМА, ће Вас уз звуке духовне музике, и мирис тамијана дочекати свосрдно служећи Вам одмах при сусрету ратлук – локум, воду и неизбежну чашицу РАДОСНИЦЕ из манастира!

 

Зато дођите у * ДУХОВНЕ РАДОСТИ * купујте у РАДОСТИ и дарујте у РАДОСТИ!
ДОБРО НАМ ДОШЛИ!


*СРБСКА ФРУЛА*
Чаробни свет фруле – дочарава пастир свом стаду. Тајни зов пастира, повратак изгубљене овце је јеванђељска прича о нама, истина живљења, падање и устајање, одлазка и радосног повратка заблуднелог сина Богу Оцу.

Срби су фрулу донели са собом, доласком на Балкан. Од тада се Срби нераздвајају од овог маленог иструмента који је постао један од наших обележја.

Звук србске фруле је мек и нежан и буди топле емоције, спаја даљине радосно тка прошле дане, садашње време и будуће године кроз миље надања – упорног СРБИНА и трудољубиве СРБКИЊЕ. То је инструмент направљен од дрвета шљиве који кроз 7 отвора производи предивна 7 тонова дурске лествице.

Фрула је чаролија, која спаја небо и земљу. Производи звуке тужне Радости. Од туге до радости, тај звук увек води напред. Фрула говори све језике и спаја неспојиво. Каже се да преноси емоције и приказује молитвено стање душе које води до самих врата раја.

Каже се да је прву фрулу одсвирао ветар на сломљеној трсци а да је човек после сaмо опонашао као и сам псалмопојац цар Давид који је још као дете свирао свом стаду незнајући за Божју промисао да ће постати помазаник – Цар.

*ЛИЦИДЕРСКО СРЦЕ*
Дах традиције, вашара и детињства, уткано је у лицидерско срце, које представља СРЦЕ једног љупког и веселог народа. То је заправо СРЦЕ СРБИЈЕ.
Етно, есклузиван поклон, који је справљен од брашна и меда са огледалцем и шарама које подсећају на СРБСКЕ ливаде и макове. Лицидерско срце је срце проткано шарама СРБИЈЕ и мирисом бакине шкриње.

*ЋИЛИМ*
СРБ. ћилим је вунена простирка са оригиналним колоритом и орнаментима – препознатљивих мотива.
Сваки ћилим је уникат занатске и уметничке рукотворине. Ради се на разбоју из једног дела, има два идентична лица, нема наличје.

Каже се да је ћилим најлепши, најоригиналнији народни производ. Ћилим се у СРБИЈИ ткао као симбол породичне слоге и богаства дома.

Сматра се да носи уткану чудотворну позитивну енергију. Приликом израде ћилима, руке ткаље се стално укрштају и праве крст, кроз свако провлачење потке кроз основу. На ћилиму преовладава црвена боја – боја РАДОСТИ.

Ћилим носи поруку љубави и породичне слоге. Ма где живели, на било ком крају света, у пријатном кутку вашег дома, ћилим ће бити ваша оаза. Kад станете на свој ћилим, ваше срце ће рећи :

ОВО ЈЕ МОЈ ЗЕМЉА!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
     
         
       
       
       
       
       
       
         
       
       
       
       
 
 
   

 

 
 
   
 
ДОБРО НАМ ДОШЛИ У ДУХОВНЕ РАДОСТИ И БОЖЕ ДАЈ ДА У СЕБИ УМНОЖИМО ДУХОВНЕ РАДОСТИ!
   
 
У послушању у име Господње, за Вас у оквиру породичног дома свих 24 сата / 0-24/ * 063/610-915 и 037/40-11-39