СРБСКА НАРОДНА НОШЊА

ДОБРО НАМ ДОШЛИ!

+ Ценовник

 

*СРБ. НАРОДНА НОШЊА* заузима истакнуто место у култури и традицији СРБСКОГ народа. Њена улога кроз историју је веома битна, као симбол етничког идентитета. Има естетску вредност и носи колорит и шарм нашег СРБСКОГ народа. Састоји се из делова : јелек, антерија, опанци, тканица, брич панталоне, либаде, шајкача, штиковане чарапе. Ово је све лепо испевано у многим песама где се помиње Крушевац, познат нарочито по штикованим чарапама, па се житељи крушевачког краја називају * Чарапани *.

Јелек, антерија и опанци су идентитет по чему се познају СРБИЈАНЦИ.

Надам се да ћемо с Божјом помоћу,  у овом двадесет првом веку свим срцем још више ширити дух "НЕБЕСКЕ СРБИЈЕ" с 'молитвом, песмом, игром, добром вољом, а највише с 'љубављу. У молитвеном и разиграном сабрању радујмо се сви заједно широм наше лепе Србије и широм света,свуда где су наши мили и драги у дијаспори. Ништа није далеко, свугде је земља Божија, а ми смо сви заједно у Духу Светом.

*Шајкача: је СРБСКА национална капа од материјала званог шајак. Носи се и лети и зими. Мушкарац са шајкачом на глави одмах је препознатљив СРБИН.

*Јелек (прслук): има аутентични крој са гајтанима на плишу, чоји или сукну. Део је народне ношње који носе и мушкарци и жене.

*Тканица: шарени појас, препознатљивог колорита карактеристичан за СРБИЈАНСКИ шарм.

*Брич панталоне: део народне ношње карактеристичног кроја, израђене од чоје, црне, тегет или маслинасто зелене боје.

*Антерија: је део СРБСКЕ народне ношње. То је мушка,  долама која се израђује од плиша, чоје, или сукна, црне, смарагдне или византијско плаве боје са пуно гајтана.

 

Појто Богу нашему појто, благодарито, па запевајто и заиграјто у србском колу, нек се радују срца наша у Господу!!!

АМИН!

 

 
 
 
 
 
 
               
 
             
 
           
     
 
   
   
 
   
 
ДОБРО НАМ ДОШЛИ У ДУХОВНЕ РАДОСТИ И БОЖЕ ДАЈ ДА У СЕБИ УМНОЖИМО ДУХОВНЕ РАДОСТИ!
   
 
   
 
У послушању у име Господње, за Вас у оквиру породичног дома свих 24 сата / 0-24/ * 063/610-915 и 037/40-11-39